کاملینا، دانه روغنی منحصر به فرد با تحمل بالا به خشکی و سرما

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 بخش دانه های روغنی معاونت مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور- سرارود -کرمانشاه

2 استاد گروه تولید و ژنتیک گیاهی دانشگاه رازی

3 دانش آموخته دکتری فیزیولوژی گیاهان زراعی

4 دانش آموخته دکتری اصلاح نباتات و نایب رئیس هیات مدیره شرکت دانش بنیان بیستون شفا

چکیده

دانه گیاه کاملینا منبعی غنی از روغن (28 تا 40 درصد) و اسید­های چرب امگا-3 است. کاملینا قادر است در شرایط مختلف آب و هوایی و خاک رشد نماید و در مقایسه با سایر گیاهان دانه روغنی نیاز کمتری به آب، کود، آفت­کش‌ها و مقاومت بیشتری به سرما دارد. ترکیب منحصر به ­فرد اسیدهای چرب موجود در روغن کاملینا باعث ایجاد اثرات تغذیه‌ای و فیزیولوژیکی مطلوبی شده است. روغن کاملینا در تغذیه برای افزایش ارزش غذایی مواد خوراکی، استفاده می‌شود. همچنین افزودن 10 درصد کنجاله کاملینا به جیره غذایی دام‌ و طیور منجر به کاهش هزینه تولید، افزایش کیفیت فرآورده‌های دامی (افزایش 3 و 8 برابری امگا-3 به‌ترتیب در گوشت و تخم‌مرغ و افزایش محتوای آنتی‌اکسیدانی این محصولات) و سلامت انسان می‌شود. با توجه به سطح گسترده دیم‌زارها در ایران (حدود 70 درصد) و وابستگی شدید در تأمین روغن و کنجاله مصرفی به خارج از کشور (بیش از 90 درصد)، توسعه کشت کاملینا در دیم‌زارها باید به‌عنوان یکی از راه­کارهای خروج از وابستگی مورد توجه ویژه قرار گیرد. کاملینا گیاهی جدید در ایران است که اولین رقم معرفی شده آن در کشور با نام رقم سهیل در سال 1397 در فهرست ارقام ملی ثبت شده است. در سال جاری زراعی حدود 1000 هکتار با درخواست وزارت جهاد کشاورزی در استان های مختلف کشور کشت شده است.

کلیدواژه‌ها