استادیار سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، کرج،ایران
چکیده
با توجه به تغییرات آب و هوایی کره زمین به منظور کاهش شکاف موجود بین تولید و تقاضا، نیاز فوری به اصلاح و پرورش گونههای روغنی پرمحصول جنس براسیکا با مقاومت به این تغییرات از طریق تلاشهای بهزراعی و بهنژادی ضرورت دارد. خردل هندی (Brassica juncea) که با نامهای خردل چینی، خردل شرقی و نامهای متفاوت دیگر نیز شناخته میشود، گونه ای از خانواده Brassicaceae و از خویشاوندان نزدیک کلزا بوده و به عنوان یک گیاه روغنی متحمل به خشکی و گرما و همچنین گیاه جایگزین کلزا با کیفیت روغن و کنجاله مشابه در مناطق کم باران در جهان کشت میشود. این محصول دارای چندین مزیت از جمله رویش سریع، تحمل به بیماری ساقه سیاه و تحمل به ریزش نسبت به کلزا است و به عنوان یک محصول نسبتاً جدید، اصلاح و گزینش شده است. در این مقاله به اهمیت زراعی، ویژگیها، تنوع ژنتیکی، تحقیقات انجام شده بهنژادی و زراعی خردل در جهان و ایران اشاره شده است.