اثر رژیم های مختلف آبیاری بر عملکرد و درصد روغن کلزا

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی مشهد

چکیده

به منظور تعیین اثرات کم آبیاری و کارایی مصرف آب و تعیین مراحل حساس به تنش رطوبتی در زراعت کلزا پژوهشی با شش آزمایش در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی طرق مشهد انجام شد. آزمایش ها شامل بدون آبیاری، آبیاری در شروع ساقه دهی، غنچه دهی، گل‎دهی و اوایل غلاف‎بندی، آبیاری در مراحل غنچه دهی، گل‎دهی و اوایل غلاف‎بندی، آبیاری در شروع ساقه دهی، گل‎دهی و اوایل غلاف‎بندی، آبیاری در مراحل غنچه دهی و اوایل غلاف‎بندی و آبیاری در مراحل گل‎دهی و اوایل غلاف‎بندی بود. تعداد آبیاری در هر مرحله بسته به شرایط آب و هوایی و طول مرحله فنولوژیکی بین 1 تا 2 نوبت متغیر بود. نتایج سه سال اجرای آزمایش نشان داد بیشترین عملکرد به میزان 2837 کیلوگرم در هکتار از آزمایش آبیاری در شروع ساقه دهی، گل‎دهی و اوایل غلاف‎بندی، حاصل شد. همچنین کمترین عملکرد مربوط به آزمایش بدون آبیاری می باشد به میزان 1746 کیلوگرم در هکتار بدست آمد. از لحاظ درصد روغن دانه کلزا نیز کمترین درصد روغن از آزمایش (تنش کامل و بدون آبیاری) بدست آمد. بارندگی های زیاد در سال دوم و سوم اجرای طرح باعث گردید آزمایش اول (تنش کامل و بدون آبیاری) بیشترین کارایی مصرف آب را به مقدار 0/6 کیلوگرم بر متر مکعب را داشته باشد.

کلیدواژه‌ها