اثر مصرف بهینه کود بر عملکرد، اجزای عملکرد و جذب عناصر گیاه کنجد (مطالعه موردی در مزرعه شهرستان شوش)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استان فارس-شیراز بلوار صلح-کوچه 14- سمت چپ درب دوم

2 2- استادیار بخش تحقیقات شیمی و حاصلخیزی خاک، موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

3 کارشناس زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان خوزستان

4 مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان شوش

چکیده

این مطالعه با هدف مقایسه کوددهی بر اساس عرف زارع با کوددهی بر مبنای آزمون خاک و همچنین کوددهی بر مبنای آزمون خاک همراه با کوددهی تکمیلی بر عملکرد و اجزای عملکرد کنجد انجام شد. تیمارها شامل تیمار اول: عرف زارع (کوددهی بر اساس عرف کشاورزان منطقه) که شامل 50 کیلوگرم سوپرفسفات تریپل قبل کشت و 100 کیلوگرم اوره هنگام کشت بود، تیمار دوم: کوددهی بر اساس آزمون خاک که شامل اوره: 200 کیلوگرم در هکتار، سوپرفسفات تریپل: 150 کیلوگرم در هکتار و کلرید پتاسیم: 250 کیلوگرم در هکتار و تیمار سوم: کوددهی بر اساس آزمون خاک + کوددهی تکمیلی بود. نتایج نشان داد که بیشترین ارتفاع (105/20 سانتی متر)، تعداد کپسول در بوته (36/74)، وزن هزار دانه (3/60 گرم) و عملکرد دانه (2390 کیلوگرم در هکتار) مربوط به تیمار سوم بود. با توجه به نتایج بیشترین درصد روغن در تیمار دوم (43/80 درصد) مشاهده شد. نتایج همچنین نشان داد که مقدار جذب عناصر غذایی اندام هوایی در تیمار سوم در مقایسه با تیمارهای اول و دوم بیشتر بود. همچنین با توجه به نتایج بیشترین مقدار جذب عناصر غذایی پر مصرف و کم مصرف مربوط به تیمار سوم بود. لذا، با توجه به نتایج به دست آمده از این مطالعه توصیه می شود که در مناطق با شرایط مشابه این مطالعه، مقدار 200 کیلوگرم در هکتار اوره، 150 کیلوگرم در هکتار سوپرفسفات تریپل و 250 کیلوگرم در هکتار کلرید پتاسیم همراه با استفاده از محرک های رشد و کودهای کامل محلول در مراحل مختلف رشد استفاده شود.

کلیدواژه‌ها