معرفی مناسب ترین روش برداشت بادام زمینی و ارائه راهکارهای کاهش ضایعات

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار بخش تحقیقات فنی و مهندسی ، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل، ایران

2 استادیار اقتصاد کشاورزی- معاونت برنامه ریزی و امور اقتصادی گروه تحقیقات اقتصادی، اجتماعی و ترویجی کشاورزی- سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل، ایران

چکیده

روش­ های مختلفی از برداشت بادام ­زمینی در بین کشاورزان منطقه مغان مرسوم است. میزان تلفات بادام ­زمینی در مرحله برداشت، بیشتر از هر محصولی است که در منطقه کشت می­ شود. بررسی­ های انجام شده نشان می­ دهد که در شرایط نامناسب برداشت، بیش از 10 درصد محصول تلف می‌گردد. بنابراین کاهش تلفات در این مرحله ضروری است و این امر مستلزم برداشت به‌موقع محصول و انتخاب روش مناسب برداشت و جداسازی میوه بادام­ زمینی از بوته است. برداشت بادام‌زمینی در دو مرحله­ انجام می‌شود، مرحله اول شامل درآوردن کامل بوته­ ها از خاک و مرحله دوم شامل جداکردن غلاف بادام‌زمینی از بوته گیاه­ است. میزان تلفات بادام زمینی در مرحله اول، با استفاده از روش شمشیرزنی و دستگاه مخصوص بادام­ کن به­ ترتیب برابر با 4/8 و 2/5 درصد برآورد گردید. کمترین تلفات مرحله دوم برداشت در روش دستی 3/06 درصد و در روش خرمنکوبی و کمباین کششی نیز به­ ترتیب 5/42 و 7/25 درصد به ­دست آمد.