گیاهان روغنی گامی نوین در تغذیه حیوانات پربازده تحت تنش گرمایی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 پژوهشگر بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران.

2 استادیار بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران.

3 استادیار بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گلستان، گرگان، ایران.

چکیده

با افزایش جمعیت جهان و نیاز روزافزون به تولید مواد غذایی، صنعت دامپروری با چالش‌های جدیدی از جمله تغییرات آب و هوایی و افزایش دمای کره زمین روبرو شده است. تنش گرمایی می‌تواند باعث کاهش عملکرد و تولید حیوانات به ویژه حیوانات پربازده شود. یکی از راهکارهای مؤثر برای مقابله با این چالش، استفاده از گیاهان روغنی در جیره غذایی حیوانات است. گیاهان روغنی مانند سویا، کلزا، پنبه دانه و آفتابگردان، منابع غنی از انرژی متراکم، اسیدهای آمینه و اسیدهای چرب ضروری هستند که می‌توانند به حفظ سلامت و عملکرد حیوانات تحت تنش گرمایی کمک کنند. مزایای استفاده از این گیاهان شامل افزایش انرژی متراکم جیره، تأمین اسیدهای چرب ضروری، بهبود کارایی تغذیه و کاهش تولید گرمای درونی دام است. با توجه به چالش‌های ناشی از تغییرات آب و هوایی، استفاده از گیاهان روغنی در جیره غذایی حیوانات پربازده می‌تواند گامی مؤثر در راستای حفظ سلامت، عملکرد و سودآوری در صنعت دامپروری باشد. در این مقاله، با اشاره به یک طرح پژوهشی در خصوص کاربرد منابع لیپیدی حاصل از گیاهان روغنی حاصل از کلزا، پالم و ... بر عملکرد و برخی شاخص‌های بره‌های پرواری تحت تنش گرمایی، مزایا و محدودیت‌های استفاده از گیاهان روغنی در تغذیه حیوانات پربازده مورد بررسی قرار گرفته و راهکارها و توصیه‌هایی برای بهینه‌سازی استفاده از آنها ارائه شده است.

کلیدواژه‌ها